2007. december 23., vasárnap

Sophie Calle: "Take Care of Yourself"

Nem tudom leírni, mit éltem át akkor, amikor megláttam Sophie Calle alkotását a 2007-es Velencei Biennálén, júliusban.
Megmerevedve álltam a francia pavilon kellős közepén. Talán soha nem éreztem ennyire együtt egy alkotóval sem, a személyes tapasztalatok hasonlósága miatt, amiket nem sokkal korábban éltem át.“I received an email telling me it was over. I didn’t know how
to respond. It was almost as if it hadn't been meant for me.
It ended with the words: "Take care of yourself". And so I did.
I asked one hundred and seven women, including two made from wood and one with feathers, chosen for their profession or skills, to interpret this letter. To analyze it, comment on it, dance it, sing it. Dissect it. Exhaust it. Understand it for me. Answer for me. It was a way of taking the time to break up.
A way of taking care of myself.


Ezekkel a sorokkal foglalja össze erős koncepciót, világméretű, nőket és kultúrákat összefogó/összefoglaló munkáját, mely a saját élményei és egy szakítólevél (melyet sehol nem találtam meg neten) alapján készült.
Calle-t barátja egy e-mailben értesíti arról, hogy szakít vele. Így írja le az okokat, az érzéseit s azt, hogy miért nem személyesen tette ezt meg. Levelét a "Take care of yourself' (Vigyázz magadra) sorokkal zárja. S Sophie így is tett, egy hónappal a szakítás után nekikezdett talán eddigi legjelentősebb munkájának, mely egyben az idei Biennálé legfontosabb, legkiemelkedőbb alkotása is lett. Vigyázott magára.

A koncepcióban maga a levél a kulcs, a több nyelvre lefordított, kinyomtatott, elénekelt, eljátszott tartalom. Nem mondanám feministának, nem valami ellen van, nem a negatív oldalt hangsúlyozza ki, hanem csak próbál rálelni a "válaszra", a megértésre, külső szemmel rápillantani a kiváltott érzelmekre, reakciókra.

Az alkotás azóta már megjelent könyvformátumban is, mely a kiállított anyag egészét foglalja magában, természetesen a szakítólevéllel és a közreműködő 107 nő névsorával együtt. Gyönyörű, finom, rózsaszín, és 70 EURO-ba fáj.

Én is sok mindent megértettem ennek segítségével.
Azt hiszem.Pár részlet PDF- és HTML- formátumban.

Videó

Sophie Calle

Velencei Biennálé1 megjegyzés:

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...