2014. július 2., szerda

Gyászruhák parádéja a New York-i Metben

Majdnem megszívtam, mert persze nem emlékeztem már a belépési jelszavamra - shame on me, de hát márciusban írtam utoljára -, aztán csak sikerült. Úgyhogy most újra itt. Továbbra sincs kedvem nagyon vidámkodni, ellenben a szép dolgokat még mindig szeretem, a New York-i Metropolitan Museum Of Art pedig pont ma jelentette be őszi nagy kiállítását.


Női gyászruhákról. 

Selyem és csipke ruha 1861-ből

A Death Becomes Her: A Century of Mourning Attire című tárlat a XIX. és XX. század eleji divatra fókuszál, nagyrészt a Met saját gyűjteményéből. Ezeknek a ruháknak pedig leginkább a kortárs divatra tett hatása érdekes - újra és újra találkozunk olyan darabokkal a kifutókon, amik tökéletesen passzolnak ehhez a vonalhoz. A ruhákhoz pedig természetesen történelmi áttekintés is jár: hogy miért viseltek az özvegyek feketét férjük halála után kettő, gyermekeik halála után egy évig, testvérek, rokonok gyászolása során hónapokig, hetekig. Hogy a magas halálozási számok miatt felnőttként gyakorlatilag csak feketét hordtak a nők.

A kiállítás kurátora, Harold Kuda a Met honlapján olvasható közleményben fejti ki a részleteket, amik nyilván személyesen sokkal izgalmasabbak. Október 21-től. 

Gyászruha 1902-04 körülről, részlet


James Chalon - Pére Lachaise temető, színes metszet, 1822 (részlet)
Via The Gothamist
Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...